dissabte, 25 d’abril del 2009

Livraria Lello

Ben a prop de la Torre dos Clérigos, a tocar de l'edifici de la Rectoria de la Universidade do Porto hi ha una de les llibreries més belles del món: Lello e Irmão, a la Rua das Carmelitas 144. L'edifici neogòtic, del 1906, ha esdevingut des de fa temps mundialment conegut gràcies a l'estil i la decoració interior.




La façana és preciosa. Formada per un arc rebaixat que acull la porta d'entrada i, a banda i banda d'entrada, hi ha dos magnífics aparadors amb les novetats editorials més destacables. Sobre aquest arc hi ha una finestra triple amb figures pintades a cada costat que simbolitzen l'Art i la Ciència. Sota la finestra apareix el nom de la llibreria ben ornamentat i decorat. Aquesta façana és patrimoni nacional.






Si per fora és un goig, per dins és una joia! I no només per quantitat i qualitat dels llibres sinó també per les prestatgeries de fusta i els detalls de la talla. El visitant quan hi entra queda meravellat i l'envaeix l'ambient acollidor dels llibres i la fusta. Una sala molt àmplia amb tauletes, prestatgeries ornamentades i busts d'escriptors il·lustres de la literatura portuguesa. I al bell mig, la grandíssima i espectaular escala que ens condueix al pis de dalt que és coronat amb un sostre en el centre del qual la llum prové d'un vitrall immens on s'hi dibuixa l'ex-libris de Lello e Irmão amb la divisa "Decus in Labore".




Però, sens dubte, el millor de la visita va ser l'entrevista amb el llibreter i un dels hereus i soci. El senyor Antero Braga és d'aquells homes que li encanta la seva feina. Com molts portuguesos va ser amabílissim i encantador. Les seves recomenacions sobre escriptors actuals portuguesos no deixen indiferents als lectors:

"Terraço
Faz-me falta um verso onde lembrar não acabe:
sob a janela -o terraço."
Jorge Reis-Sá

Terrat
Em cal un vers on recordar no acabi:
sota la finestra -el terrat.


Si encara no heu estat a Porto, l'excusa perfecta pot ser aquesta llibreria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada