diumenge, 21 de febrer del 2010

TRAGÈDIA A MADEIRA


Més de 36 persones han perdut la vida a l'illa de Madeira durant el dia de dissabte, encara que la xifra podria ser superior a la centena perquè són molts els desapareguts i moltes les persones que podrien estar atrapades en cotxes, soterranis i cases innundades per les fortes precipitacions que han fet desaparèixer més de la meitat de la ciutat de Funchal, la capital de la regió autònoma, sota el llot.

Les precipitacions sobre l'Illa atlàntica varen assolir xifres mai vistes a Portugal: fins a 185 litres d'aigua per metre quadrat en molt poca estona, amb el pic de la precipitació situat al voltant de les cinc de la matinada de dissabte i concentrat en tota l'illa, però especialment en les zones més altes. Tot això provocà que grans quantitats d'aigua, pedra i fang fossin arrossegades de cap a les rieres de Funchal arrossegant-ho tot al seu pas. A hores d'ara hi ha també moltes localitats de l'Illa que estan aïllades i on no s'ha pogut arribar a fer el recompte de morts.

La tragèdia ha estat especialment dura a Funchal, la capital. L'urbanisme salvatge dels darrers anys va fer que part dels camins habituals de sortida de l'aigua fossin ocupats per edificis, ponts, carrers i que fins el darrer metre quadrat fos aprofitat. A la zona de la Baixa de la capital de Madeira els danys són incalculables perquè l'aigua ho arrassat tot, especialment allò que estava construït en el llit de les torrenteres.

A les víctimes mortals -moltes de les quals encara no han estat identificades, se li ha de sumar una setantena llarga de ferits i tots els desapareguts. A sobre, continua plovent i s'ha fet difícil per al servei de rescat poder fer la seva tasca.

Part de la tragèdia s'hauria pogut evitar si l'illa hagués comptat amb algun dels moderns sistemes de radar detectors d'aquestes precipitacions. Cinc hores abans s'hauria pogut començar el desallotjament.

La tragèdia arriba en el moment de màxim divorci entre el president de Madeira, Alberto Jardim (PSD) i José Sócrates, el primer ministre portuguès, que aconseguí arribar a la zona catastròfica ahir a la nit. En una decisió incomprensible, Jardim va demanar primer ajuda a la Unió Europea abans que a l'Estat Portuguès i ni tan sols la tragèdia li ha fet oblidar les diferències amb els socialistes.
(La major part d'aquesta informació ha estat redactada amb les aportades pels periodistes del Diario de Notícias, Público i RTP)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada